Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ivartalanítás előnyei - jó tudni


Ma már szerencsére egyre kevesebbet kell hosszasan győzködni az embereket az ivartalanítás fontosságáról, hiszen a legtöbben elismerik a jótékony hatását.      
Az ivartalanítás elvégzésére magát első alkalommal elszánó gazdát leginkább két dolog aggasztja: maga a műtét és annak veszélyei, valamint az, hogy a beavatkozás milyenhatással lesz a macska viselkedésére. Attól tartanak, hogy elveszti játékos kedvét. Azon túl, hogy az ivarzással kapcsolatos viselkedés nem jelentkezik többé, az ivartalanítás alig okoz változást a nőstény macska viselkedésében. A hím kasztrálása ugyanakkor csökkenti a valószínűségét, hogy az állat fröcskölni fog, és vizeletének bűze is megszűnik. További előnye, hogy a kasztrált hímek és az ivartalanított nőstények élettartama hosszabb, mint azoké a macskáké, amelyek a műtéten nem esnek át. Az ivartalanítás mindkét nem esetében annyiban érinti a macskaviselkedését, hogy „lélekben" serdülők, ifjú felnőttek maradnak. Vagyis a 6-10 hónapos korukra jellemző viselkedésformák fennmaradnak. Megmarad a játékos kedv, a más macskák közelségét jól tűrő, esetenként kifejezetten élvező hangulat, a gazdához való kötődés.

Mikor műtsék meg?
Általában 6 hónapos kor az az idő, amikor erre érdemes sort keríteni. A legtöbb macska 6 hónapos kora után hamarosan ivaréretté válhat, érdemes a műtétet még ez előtt elvégeztetni. Semmi nem indokolja azt a - ma még az állatorvosok széles körében elterjedt - nézetet, hogy nőstény macskaivartalanítását csak az első alom megszületése után kell elvégeztetni. Szükségtelen, hogy a tapasztalatlan gazda vesződjön az alomfelnevelésével, a kölykök új gazdáinak felkutatásával, hiszen ez a legtöbb esetben megoldhatatlan feladat. Ráadásul és éppen ezért kénytelenek lázasan és valójában indokolatlanul kérni a problémákkal amúgy is agyonterhelt állatvédő szervezetek segítségét.
Még pár fontos dolog ami az ivartalanítás mellett szól!
1. A kandúrok ivarérés előtti kasztrálása csökkenti a prosztata meg betegedések és a hererák veszélyét.
2. A hormonjaitól űzött kandúr ha még szoba macska is kikívánkozik a szagok hatására a szabadba ,kasztrálás után ez megváltozik.
3. A nőstények ivartalanítása az első tüzelés előtt jelentősen csökkenti az emlőrák veszélyét. Ha az ivartalanításra az első tüzelés után kerül sor,az emlőrák kockázata nagyobb.
4. A nem ivartalanított, nőstényeknél gyakori a gennyes méhgyulladás, amely a túl sok tüzelés hatása, sokszor végződik az állat pusztulásával.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.